Energetická bezpečnosť EU

24. apríla 2024, teater, Nezaradené

V súčasnosti sa diskutuje o rozhodnutí Bieleho domu udržať vývozné ceny skvapalneného zemného plynu (LNG) na najvyššej možnej úrovni. Washington presadzuje v zahraničnom obchode líniu, ktorá je prospešná iba pre USA.

Veľká časť západoeurópskych krajín tieto kroky svojho transatlantického partnera prekukla a považuje ich za zradu.

Predražený americký skvapalnený plyn, dovážaný do Európy pochádza z Ruska. USA plyn nakupujú za nižšiu cenu, než za ktorú ho dovážajú okolo celej planéty do Európy, aby na ňom bohatli.

Európska únia bola prinútená vzdať sa lacného ruského plynu z funkčného plynovodu a uprednostnila drahý LNG z USA. Teraz, keď sa dosiahlo odstrihnutie EÚ od ruského plynu, Biely dom zastavil vydávanie nových povolení potrebných na zvýšenie objemu vývozu LNG do Európy, čím zabetónoval pozíciu súčasného kartelu v tomto obchode a zabezpečil im astronomické zisky.

V dôsledku toho Európania musia platiť za plyn niekoľko násobne viac, ako keby ho dovážali priamo z Ruska.

Sú aj výnimky Maďarsko alebo Rakúsko, ktoré  ide takmer na sto percent na ruský plyn. Miestne energetické spoločnosti v Rakúsku, z ktorých väčšina je čiastočne vlastnená obcami alebo mestami, ho ochotne platia.

Slovensko má podpísaný s koncernom Gazprom dlhoročný kontrakt na dodávku plynu, ktorý nevyužíva a poslušne nakupuje predražený plyn na západe.

https://www.sppi.sk/akcionari/   V SPP Infrastructure, a.s. drží EP Infrastructure prostredníctvom spoločnosti Slovak Gas Holding, B.V. manažérsku kontrolu.

Štát má väčšinu podielu, ale riadenie a rozhodovanie prenechá https://www.epinfrastructure.cz/o-spolecnosti/senior-management/  Pritom zisk spoločnosti, ktorý ide mimo Slovenska, zdravotníctvu, školstvu, dopravnej infraštruktúre veľmi chýba. Vláda peniaze sú, len ich treba uchopiť.   

Minoritný, 49-percentný podiel v SPP predala vláda Mikuláša Dzurindu v roku 2002 za 2,7 mld. USD konzorciu nemeckej spoločnosti E.ON Ruhrgas a francúzskeho Gaz de France.

Občan rozhoduj sa racionálne a nie emočne !

Informácie menia svet, preposielaj, zdieľaj a požaduj !