Založ si blog

Správa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou – časť Prepoisťovacia kampaň 2022

Prečo máme zdravotníctvo na Slovensku také, aké máme, uvádza správa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou za rok 2022 uverejnená v júni 2023. Verte mi, je to zlé čítanie a zlá vizitka ľudí z politiky, ktorí riadili a doposiaľ riadia zdravotníctvo ale aj zlá vizitka Nás občanov, že sme to dopustili.

Vyberám zo správy:

Prepoisťovacia kampaň v roku 2022

Na základe údajov z centrálneho registra poistencov môžeme konštatovať, že v roku 2023 medziročne stúpol počet poistencov ZP Dôvera o 13 273 poistencov, ZP Union o 6 694 poistencov a poklesol vo VšZP o 19 967 poistencov.

Zdravotnú poisťovňu zmenilo od 1. 1. 2023 viac ako 180 tisíc poistencov. Úrad v roku 2022 evidoval 213 396 prihlášok na zmenu zdravotnej poisťovne (nárast oproti roku 2021 o 24 381 prihlášok).

Akceptovaných bolo predbežne 180 431 prihlášok (nárast oproti roku 2021 o 28 526 prihlášok), neakceptovaných bolo 32 965 (pokles oproti roku 2021 o 4 145 prihlášok).

Taktiež sme zaznamenali podania, ktoré súviseli s podozreniami z používania nekalých praktík pri nábore poistencov, a to zo strany osôb, ktoré v prospech zdravotných poisťovní nábor poistencov vykonávajú. S týmito osobami zdravotné poisťovne formálne spolupracujú na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (spravidla na základe dohôd o vykonaní práce (napr. na stránke prepoisti.sk ZP Union ponúka 40€ brutto za prihlášku).

Zdravotné poisťovne tak s nimi vstupujú do časovo obmedzeného právneho vzťahu, uzavretého výlučne len na účel vykonávania náboru poistencov za odplatu, pričom výška odplaty je bezprostredne závislá od počtu prijatých prihlášok. Na tomto základe zdravotné poisťovne spolupracujú s osobami, ktoré nemusia spĺňať žiadne kritériá dôveryhodnosti či odbornej spôsobilosti, tieto osoby oslovujú poistencov priamo na ulici, v nákupných centrách, na staniciach, a vzhľadom na podmienky, za ktorých je týmto osobám na základe dohody o vykonaní práce vyplácaná odmena. Tieto osoby sú motivované snahou získať čo možno najvyšší počet prihlášok, na čo častokrát využívajú nekalé praktiky.

Úrad v čase vrcholiacej prepoisťovacej kampane vydal tlačovú správu, v ktorej nabádal poistencov k obozretnému a uvážlivému prístupu k zmene zdravotnej poisťovne.

Za prezentované 10 ročné obdobie úrad eviduje 931 tisíc poistencov, ktorí podali prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne, čo predstavuje celkový počet 1,43milióna akceptovaných prihlášok. Počítajme spolu 1,43mil x40€ predstavuje 57,2mil.eur plus náklady na spracovanie.

Je to normálne? Nie sú to zbytočne vyhodené prostriedky. Občan si v pohode?

Vláda, politici, zodpovední pracovníci na ministerstve stav neriešili. Plytvanie zdrojov tolerovali a spoločenská kontrola zlyhala.

Z údajov vyplýva, že od roku 2012 podal prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne aspoň raz každý 5-ty poistenec.

Za posledných 5 rokov sa:

5x prepoistilo   6 526 poistencov, čo predstavujú  1,01%

4x prepoistilo 18 764 poistencov, čo predstavuje  2,95% 

3x prepoistilo 33 234 poistencov, čo predstavuje  5,13%

2x prepoistilo 79 525 poistencov, čo predstavuje 12,28%.

Z analyzovaných dát ďalej vyplýva, že obec Lomnička v okrese Stará Ľubovňa dominuje v top 30 obciach s najintenzívnejším prepoisťovaním za roky 2018 až 2022. V tejto obci sa 3 a viackrát prepoistilo 40 % obyvateľov obce. Nasleduje Ruská Voľa v okrese Vranov nad Topľou s 34 % obyvateľstva, na treťom mieste bola obec Lipovec v okrese Rimavská Sobota.

Všetky tri poisťovne v posledných rokoch minuli desiatky miliónov eur na pochybnú prepoisťovaciu kampaň v najchudobnejších oblastiach Slovenska Náklady na prepoisťovaciu kampaň sú súčasťou mzdových výdavkov, nie je ich možné presne vyčísliť, aká suma z verejných zdrojov bola použitá na tento účel a zdravotné poisťovne sa v rámci svojich zákonných možností vyhýbajú zverejňovaniu takýchto údajov.

Na záver pridám klinec do Slovenského zdravotníctva.  Systém jednej zdravotnej poisťovne má 16 krajín v rámci Európy a viac zdravotných poisťovní bez možnosti tvorby zisku má iba 10 krajín. Prečo sa Slovensko rozhodlo mať 3 poisťovne, kto to rozhodol s akým cieľom? Máme politika, ktorý chcel stav zmeniť, vytvoriť jednu zdravotnú poisťovňu. Pamätáte sa? Politici ani občania ho nepodporili. Tak máme náklady na 3 poisťovne. Majitelia sa tešia a občania nadávajú.

Súčasný stav:

Prevádzková réžia a iné  – ZP VšZP   99mil.eur

Prevádzková réžia a iné  – ZP Dôvera 80mil.eur

Prevádzková réžia a iné  – ZP Union   32mil.eur

Spolu za 3 poisťovne                         211mil.eur

Toľko z uvedenej správy úradu.

Variant jednej poisťovne                   111mil.eur

úspora                                             100mil.eur

Pritom variant jednej poisťovne má oveľa viac benefitov ako som vyčíslil. (počet pracovníkov, náklady na prepoisťovanie, odvod ziskov a ďalšie). Poistenci  na Slovensku sú ukrátení ročne minimálne o 100mil.eur za 10 rokov je to 1 mld.eur. Úsporou sme mohli modernizovať nemocnice, ľudia nemuseli zbytočne zomrieť, čakať na termíny operácie, ľuďom sa mohol zlepšiť komfort života, za lieky mohli platiť menej.

Občan tu je odpoveď, prečo naše zdravotníctvo ide dolu vodou. Občan by mal prestať nadávať na zdravotníkov a jeho hnev by sa mal obrátiť na ľudí dobre platených, ktorí sú zodpovední za súčasný stav. Sú medzi nami, stretávame ich, vidíme ich na obrazovkách TV a mnohí sa usmievajú z bilboardu na Teba s cieľom poď ma voliť.

Premýšľaj koho budeš voliť ? Rozprávaj sa v okolí, hľadaj čestných a morálnych ľudí a požaduj zrušenie jedného volebného obvodu.  

Odkaz na celú správu:

https://www.udzs-sk.sk/wp-content/uploads/2023/04/Sprava-o-cinnosti-uradu-za-rok-2022.pdf

Pavla Durova môže čakať osud Juliana Assanga

26.08.2024

Sociálnymi sieťami po celom svete otriasa kauza zatknutia Pavla Durova, ruského vývojára, zakladateľa a súčasného šéfa sociálnej siete Telegram. Durov bol podľa informácií zatknutý na letisku Le Bourget v Paríži, kam priletel svojim súkromným lietadlom z Dubaja, kde má Durov trvalé bydlisko. Zatknutie zakladateľa a šéfa Telegramu prišlo v odvete za odmietnutie [...]

Právo Západu určovať svetový poriadok

22.08.2024

je – môže byť – v rozpore so zásadami medzinárodného práva: 1. Povinnosť nezasahovať do vnútorných záležitosti iných štátov. 2. Povinnosť štátov navzájom spolupracovať. 3. Zásada rovných práv a právo národov na sebaurčenie. 4. Zásada zvrchovanej rovnosti štátov. 5. Povinnosť štátov vystrihať sa hrozbe silou alebo použitím sily vo vzájomných [...]

Prečo máme šetriť ?

28.05.2024

V Pekingu sa konali zimné olympijské hry na umelom snehu, ktorého tony vytvárali výrobníky na sneh, len aby biznis s reklamou a športovým oblečením zarábal. Lyžiarske strediská osvetlujú svahy megawatovými svetlami, aby sa mohlo lyžovať dlho do noci a vleky spotrebujú gigawathodiny elektrickej energie, len aby ich majitelia zarobili. Lufthansa vykoná 8.000 prázdnych [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

teater

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 157937x
Priemerná čítanosť článkov: 2771x

Autor blogu

Kategórie