Založ si blog

Slovenské elektrárne vs Slovensko

Slovensko v prvom polroku 2023 vyrobilo viac elektrickej energie, ako jej spotrebovalo. Prvýkrát najmenej od roku 2014 sme sa stali sebestačnými pri výrobe elektriny. Vyplýva to z údajov prevádzkovateľa prenosovej sústavy SEPS. K vyššej výrobe prúdu prispel nový blok jadrovej elektrárne Mochovce, ktorý je v štádiu spúšťania.

Najväčší výrobca elektriny na Slovensku, spoločnosť Slovenské elektrárne (SE), informovala, že novo sprevádzkovaný tretí blok jadrovej elektrárne Mochovce už dodal približne 650 Gwh elektriny.

Podľa generálneho riaditeľa Branislava Strýčka elektrárne začali predávať elektrinu po naštartovaní tretieho bloku. Vzhľadom na to, že ju predávame na tri roky dopredu, máme na tento rok predanú elektrinu za výhodných podmienok. 

Občan, čo sú to výhodné podmienky? Pre koho? pre SE, pre kupujúceho zahraničí, pre Slovensko (pre nás všetkých) to sa z vyhlásenia generálneho riaditeľa nedozvieš.

Vo vyhlásení nezaznelo, že vzhľadom na sebestačnosť vo výrobe elektrickej energii sú zabezpečené všetky potreby Slovenského hospodárstva domácnosti aj firiem ( Slovalco, Výrobca ferozliatin OFZ ). Nedozvedeli sme sa ani či končia časy, že SE vyrábajú GWh lacno a vzápätí nakupujem draho. Česko už rezignovalo a prijalo názor že nákup a predaj elektriny cez burzu v Lipsku je pre krajinu výhodný!! Ale otvára sa otázka zoštátnenia energetického podniku ČEZ

Občan pozorne čítaj!

Jadrovú elektráreň Mochovce vyzdvihol aj generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Marian Grossi, podľa ktorého patrí medzi najzaujímavejšie elektrárne v Európe. Produkuje čistú energiu pre Slovensko, ale aj pre celú Európu. Keď sa spustí 4 blok, budete ju môcť vyvážať a čo sa týka energetických zdrojov, táto krajina bude prakticky dekarbonizovaná, poznamenal.   

Občan mal by si spozornieť, keď zaznie také hodnotenie od MAAE a osobitne od generálneho riaditeľa Grossiho, tak Slovensko má určite mimoriadne výhodné postavenie.

Preto by sme sa mali pýtať pána Strýčka, aké kontrakty podpisuje SE, podporujú rozvoj Slovenska?

Nebudeme o pár rokov v postavení pred situáciu ako 6. októbra 2004 Vláda Mikuláša Dzurindu akceptovala odporúčanie ministra hospodárstva Pavla Ruska a dala súhlas na začatie rokovaní o privatizácii SE  talianskou spoločnosťou Enel, ktorá za 66-% balík akcií SE ponúkla 840 miliónov eur.

Ponuknime Pavlovi Ruskovi vo väzení dohodu nech si zaspomína ako to bolo s privatizáciu?

Len hlupák sa nestará o svoj majetok, ale mali by sme dať hlavy dohromady a začať sa zaujímať, ako získať kontrolný balík. Informácie sú, svedkovia tiež, čo tak presmerovať kapacity právnikov a pozrieť sa na genézu ako kúpil SE taliansky Enel za 840 mil.eur a v roku 2023 hodnota dosiahla 13,4 miliard eur a talianska finančná inštitúcia ešte má záložné právo v hodnote 5 miliard eur.

SE v súčasnosti ovláda Energetický a  průmyslový holding Čecha Daniela Křetínského a Patrika Tkáča a taliansky Enel, Slovenská republika má v podniku 1/3 podiel.

Podnik pôvodne ručil obrovským majetkom (840mil. eur) londýnskemu bankovému konzorciu Glas Trust Corporation, v apríli tohto roka po 5 rokoch prevzala financovanie aj záložné práva milánska finančná inštitúcia.

SE je najväčší výrobca elektrickej energie v krajine je významným hráčom aj z pohľadu regiónu strednej a východnej Európy, Slovensko vyviezlo elektrinu za 2,3 miliardy eur. Aktíva firmy sú najmä v nehnuteľnom majetku so strategickým významom pre štát, firma vlastní a prevádzkuje 2 atómové, 2 tepelné, 2 fotovoltaické elektrárne a 31 vodných elektrární.

Slovensko má mimoriadne výhodné postavenie pre budúcnosť, ale prečo má najnižšiu životnú úroveň v Európe, to sa občan pýtaj politikov stále dookola. Občan už vieš, prečo ten západ so životnou úrovňou nikdy nedobehneme. Občan, si v pohode ?

Informácie menia svet – preposielaj, zdieľaj a požaduj !

Prečo máme šetriť ?

28.05.2024

V Pekingu sa konali zimné olympijské hry na umelom snehu, ktorého tony vytvárali výrobníky na sneh, len aby biznis s reklamou a športovým oblečením zarábal. Lyžiarske strediská osvetlujú svahy megawatovými svetlami, aby sa mohlo lyžovať dlho do noci a vleky spotrebujú gigawathodiny elektrickej energie, len aby ich majitelia zarobili. Lufthansa vykoná 8.000 prázdnych [...]

Zrušenie parkovacieho systému v Petržalke

25.04.2024

Prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava poukázala, že zásady parkovania v zónach prijaté v októbri 2022 sú v rozpore s cestným zákonom. Petržalský parkovací systém (PPS) podľa nej koná aj v rozpore s VZN hlavného mesta o dočasnom parkovaní motorových vozidiel. Podľa cestného zákona zavedenie a prevádzka systému rezidenčného parkovania (parkovacia politika alebo [...]

Energetická bezpečnosť EU

24.04.2024

V súčasnosti sa diskutuje o rozhodnutí Bieleho domu udržať vývozné ceny skvapalneného zemného plynu (LNG) na najvyššej možnej úrovni. Washington presadzuje v zahraničnom obchode líniu, ktorá je prospešná iba pre USA. Veľká časť západoeurópskych krajín tieto kroky svojho transatlantického partnera prekukla a považuje ich za zradu. Predražený americký [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

teater

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 152498x
Priemerná čítanosť článkov: 2773x

Autor blogu

Kategórie