Založ si blog

Bezpečnosť hlavná úloha štátu

Pokiaľ štát začne zlyhávať v jednej z bezpečnostných oblastí, je to obvykle signál zániku štátnosti, resp. varovanie, že štát sa nachádza v hlbokých systémových problémoch, ktoré sa týkajú jeho samotnej funkcie.

Fyzická bezpečnosť

Štát musí svojím občanom poskytnúť ochranu ich života a majetku pred vnútorným a vonkajším nepriateľom. Je to kľúčová úloha štátu a pokiaľ štát z nejakého dôvodu nevie alebo nechce chrániť svojich občanov dochádza k zlyhaniu štátu. Vnútorným nepriateľom štátu sú kriminálne živly, gangy, mafie a organizované skupiny.Vonkajší nepriateľ je vojenský agresor. Štát v tomto prípade má úlohu ochrany a obrany obyvateľstva. Proti vnútornému nepriateľovi štát nasadzuje políciu a súdy, zatiaľ čo proti vonkajšiemu nepriateľovi je to armáda.

Vláda Hegera, Matoviča a Naďa bezprecedentne devastovala fyzickú bezpečnosť štátu.

Zdravotná bezpečnosť

Štát musí zabezpečiť zdravie a zdravotnú starostlivosť obyvateľstva. Zdravotná starostlivosť nie je v bežných silách jednotlivca a preto je potreba štátu, ktorý zaistí zdravie a lekársku starostlivosť. Štát, ktorý nevie zaistiť občanom zdravotnú starostlivosť stráca svoje funkcie a svoj význam. Vo svete je vidieť jasnú snahu vlád preniesť zodpovednosť za starostlivosť o zdravie občanov zo štátu na súkromné poisťovne a komerčné kliniky v rámci posudzovania zdravotnej starostlivosti ako komerčnej služby a tovaru. Taký štát stráca svoj význam pokiaľ prenáša zdravotnú starostlivosť na komerčné subjekty pretože starostlivosť o zdravie občanov musí byť jednou zo služieb štátu obyvateľom.

Pokiaľ politici umožnia súkromnému podnikaniu vyberať si najziskovejšie činnosti v zdravotníctve tak ohrozujú zdravotnú bezpečnosť obyvateľstva.

Sociálna bezpečnosť

Štát sa musí postarať o vzdelanie občanov a ich pracovné príležitosti, ochranu práv u súdov a o dôstojné stárnutie spojené so zabezpečením dôchodcov a ich dôchodkov. Vzdelanie, podmienky na trhu zamestnanosti, vymáhateľnosť práva a dôchodkové zabezpečenie sú kľúčové atribúty piliera sociálnej bezpečnosti. Štát sa nemôže zbaviť funkcie a úlohy vo vzdelávaní a ani vo vytváraní podmienok pre zamestnanie. Nemôže sa zbaviť povinnosti zaručenia práva pre občanov a o starostlivosti o dôchodcov a výplaty dôchodkov. Výplaty dôchodkov sú nákladom štátu, ktoré sú hradené z vybraných daní a podnikateľských aktivít štátnych podnikov, ktoré musia byt výkonne a výnosovo chránené pred privatizáciu a prevodom do rúk súkromného kapitálu. Daňové odvody občanov pokrývajú prevádzku štátu. Sociálnu bezpečnosť nemôžeme dosiahnuť bez aktívnej funkcie štátu ako podnikateľského subjektu, ktorého výnosy sú používané na zachovanie sociálnej bezpečnosti.

Uzákonenie povinného vstupu poistencov do II. Dôchodkového piliera od 1.mája 2023 má nepriaznivé dopady pre 1.pilier dôchodkového zabezpečenia a ohrozuje jeho stabilitu.

Reforma dôchodkov nemá riešenie pretože občania zarábajú málo, reálne mzdy klesajú a inflácia likviduje úspory.

Pokiaľ občania nebudú požadovať hmotnú zodpovednosť politikov tak úloha štátu sa bude stále znižovať o čo sa snažia všetkými prostriedkami nadnárodné korporácie, ktorých cieľom je nastoliť celosvetovú diktatúru.(digitálny účet, občiansky a zdravotný preukaz až po celosvetové riadenie zdravotníctva prostredníctvom WHO).

Občan správaj sa racionálne a nie emočne !    

Informácie menia svet – preposielaj, zdieľaj a požaduj !

Prečo máme šetriť ?

28.05.2024

V Pekingu sa konali zimné olympijské hry na umelom snehu, ktorého tony vytvárali výrobníky na sneh, len aby biznis s reklamou a športovým oblečením zarábal. Lyžiarske strediská osvetlujú svahy megawatovými svetlami, aby sa mohlo lyžovať dlho do noci a vleky spotrebujú gigawathodiny elektrickej energie, len aby ich majitelia zarobili. Lufthansa vykoná 8.000 prázdnych [...]

Zrušenie parkovacieho systému v Petržalke

25.04.2024

Prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava poukázala, že zásady parkovania v zónach prijaté v októbri 2022 sú v rozpore s cestným zákonom. Petržalský parkovací systém (PPS) podľa nej koná aj v rozpore s VZN hlavného mesta o dočasnom parkovaní motorových vozidiel. Podľa cestného zákona zavedenie a prevádzka systému rezidenčného parkovania (parkovacia politika alebo [...]

Energetická bezpečnosť EU

24.04.2024

V súčasnosti sa diskutuje o rozhodnutí Bieleho domu udržať vývozné ceny skvapalneného zemného plynu (LNG) na najvyššej možnej úrovni. Washington presadzuje v zahraničnom obchode líniu, ktorá je prospešná iba pre USA. Veľká časť západoeurópskych krajín tieto kroky svojho transatlantického partnera prekukla a považuje ich za zradu. Predražený americký [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

teater

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 152488x
Priemerná čítanosť článkov: 2773x

Autor blogu

Kategórie