Založ si blog

Energetická bezpečnosť EU

V súčasnosti sa diskutuje o rozhodnutí Bieleho domu udržať vývozné ceny skvapalneného zemného plynu (LNG) na najvyššej možnej úrovni. Washington presadzuje v zahraničnom obchode líniu, ktorá je prospešná iba pre USA.

Veľká časť západoeurópskych krajín tieto kroky svojho transatlantického partnera prekukla a považuje ich za zradu.

Predražený americký skvapalnený plyn, dovážaný do Európy pochádza z Ruska. USA plyn nakupujú za nižšiu cenu, než za ktorú ho dovážajú okolo celej planéty do Európy, aby na ňom bohatli.

Európska únia bola prinútená vzdať sa lacného ruského plynu z funkčného plynovodu a uprednostnila drahý LNG z USA. Teraz, keď sa dosiahlo odstrihnutie EÚ od ruského plynu, Biely dom zastavil vydávanie nových povolení potrebných na zvýšenie objemu vývozu LNG do Európy, čím zabetónoval pozíciu súčasného kartelu v tomto obchode a zabezpečil im astronomické zisky.

V dôsledku toho Európania musia platiť za plyn niekoľko násobne viac, ako keby ho dovážali priamo z Ruska.

Sú aj výnimky Maďarsko alebo Rakúsko, ktoré  ide takmer na sto percent na ruský plyn. Miestne energetické spoločnosti v Rakúsku, z ktorých väčšina je čiastočne vlastnená obcami alebo mestami, ho ochotne platia.

Slovensko má podpísaný s koncernom Gazprom dlhoročný kontrakt na dodávku plynu, ktorý nevyužíva a poslušne nakupuje predražený plyn na západe.

https://www.sppi.sk/akcionari/   V SPP Infrastructure, a.s. drží EP Infrastructure prostredníctvom spoločnosti Slovak Gas Holding, B.V. manažérsku kontrolu.

Štát má väčšinu podielu, ale riadenie a rozhodovanie prenechá https://www.epinfrastructure.cz/o-spolecnosti/senior-management/  Pritom zisk spoločnosti, ktorý ide mimo Slovenska, zdravotníctvu, školstvu, dopravnej infraštruktúre veľmi chýba. Vláda peniaze sú, len ich treba uchopiť.   

Minoritný, 49-percentný podiel v SPP predala vláda Mikuláša Dzurindu v roku 2002 za 2,7 mld. USD konzorciu nemeckej spoločnosti E.ON Ruhrgas a francúzskeho Gaz de France.

Občan rozhoduj sa racionálne a nie emočne !

Informácie menia svet, preposielaj, zdieľaj a požaduj !

Zrušenie parkovacieho systému v Petržalke

25.04.2024

Prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava poukázala, že zásady parkovania v zónach prijaté v októbri 2022 sú v rozpore s cestným zákonom. Petržalský parkovací systém (PPS) podľa nej koná aj v rozpore s VZN hlavného mesta o dočasnom parkovaní motorových vozidiel. Podľa cestného zákona zavedenie a prevádzka systému rezidenčného parkovania (parkovacia politika alebo [...]

WHO Pandemická zmluva

22.04.2024

Vláda, Ministerstvo zdravotníctva, ako je zabezpečené, aby veľvyslanec SR pre globálne zdravie pán Jozef Šuvada, ktorý zastupuje SR v Riadiacej rade WHO hlasoval pri ratifikácii WHO Pandemickej zmluvy v záujme Slovenska ? WHO si nárokuje na celosvetovú riadiacu pozíciu v prípade ďalších pandémií. Hlavné finančné príspevky do WHO zabezpečujú dominatne donori z Nemecka, [...]

Ivan Korčok pripomenieme

09.04.2024

Vám, že keď niekto má dvoch synov, ešte to neznamená, že nemôže byť vojnovým kandidátom. Nie je to dávno, čo starosta Kyjeva a bývalý boxer Vitalij Kličko odpovedal na otázku novinárov, prečo jeho dvaja synovia nie sú na fronte na Donbase. Kličko odpovedal, že by obaja radi chceli na front, ale nemôžu, pretože bohužiaľ majú nemecké občianstvo ! Takto sa to robí [...]

brazília, záplavy

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol už na najmenej 75

06.05.2024 08:32

Ďalších 103 osôb je nezvestných. Záplavy po sebe zanechali rozsiahlu skazu.

Russia Leningrad Siege

Rus s modro-žltými vlasmi, ktorého okradli a vybili mu zub, sa na polícii dozvedel, že v zákopoch má bozkávať rodnú zem

06.05.2024 08:00

Od vpádu na Ukrajinu vo februári 2022 sa súdy v Rusku doteraz zaoberali už viac ako deviatimi tisícami prípadov takzvanej diskreditácie armády.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Izraelská armáda začala evakuáciu časti Rafahu, píšu izraelské médiá

06.05.2024 07:36

Ide o opatrenie pred očakávanou inváziou.

vojna na Ukrajine, drony

ONLINE: ISW: Ukrajine nestačí 'aktívna obrana'. Demokratický líder pripustil, že USA budú musieť poslať proti Rusku vojakov

06.05.2024 06:45, aktualizované: 09:17

Ak bude mať Rusko počas celého roku 2024 v bojoch na Ukrajine celoplošnú iniciatívu, môže mu to priniesť viaceré výhody, upozorňuje ISW.

teater

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 54
Celková čítanosť: 143489x
Priemerná čítanosť článkov: 2657x

Autor blogu

Kategórie