Založ si blog

Zdravotníctvo pod tlakom ziskovosti: Transformácia na akciové spoločnosti

Politici, ktorí presadzujú transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti, argumentujú potrebou efektivity a modernizácie, avšak kritici varujú pred zhoršením prístupu k zdravotnej starostlivosti.

Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti má niekoľko zásadných nevýhod, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu poskytovaných zdravotníckych služieb, ako aj samotný prístup k zdravotnej starostlivosti.

1. Prioritizácia zisku nad pacientmi

  • Jednou z hlavných nevýhod je možnosť, že sa akciová spoločnosť bude viac orientovať na generovanie zisku než na poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Keď sa nemocnice transformujú na komerčné subjekty, ich hlavným cieľom môže byť maximalizácia príjmov, čo môže mať negatívny dopad na kvalitu a dostupnosť starostlivosti.

2. Nerovnomerná dostupnosť služieb

  • Ak nemocnice fungujú na princípe zisku, môžu byť motivované poskytovať lepšie služby v lukratívnych oblastiach, kde sú bohatší pacienti alebo kde je vyšší dopyt po špecializovaných zákrokoch. Na druhej strane, nemocnice v menej výhodných lokalitách môžu trpieť pod investovaním alebo dokonca zatváraním.

3. Riziko vyšších nákladov pre pacientov

  • V akciových spoločnostiach môže byť tendenciou zvyšovať ceny za zdravotné výkony a služby, aby sa zvýšil profit. To môže viesť k tomu, že niektorí pacienti nebudú mať prístup k potrebnej zdravotnej starostlivosti kvôli jej vyššej cene, čo by mohlo zvýšiť nerovnosť v prístupe k zdravotníckym službám.

4. Riziko finančných problémov

  • Ak nemocnice v pozícii akciových spoločností čelia finančným problémom (napr. z dôvodu neefektívneho manažmentu alebo poklesu príjmov), môžu byť nútené obmedziť rozsah poskytovaných služieb, znižovať personál alebo dokonca vyhlásiť bankrot. To by mohlo ohroziť dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov v danej oblasti.

5. Zníženie transparentnosti a verejnej kontroly

  • Akciové spoločnosti nemusia byť také transparentné ako verejné nemocnice, keďže môžu byť menej povinné zverejňovať informácie o svojej činnosti alebo finančných výsledkoch. Verejnosť, vrátane pacientov, má potom menej možností kontrolovať, ako nemocnice hospodária a aké rozhodnutia robia v záujme pacientov.

6. Zhoršenie pracovných podmienok zamestnancov

  • S cieľom zvýšiť ziskovosť môžu nemocnice ako akciové spoločnosti zavádzať rôzne opatrenia na znižovanie nákladov, čo môže zahŕňať redukciu platov, zhoršenie pracovných podmienok alebo znižovanie počtu zamestnancov. To môže viesť k nespokojnosti zamestnancov a následne k zhoršeniu kvality poskytovanej starostlivosti.

7. Oslabenie solidarity v zdravotníctve

  • Verejné zdravotníctvo je často založené na princípe solidarity, kde všetci prispievajú a majú rovnaký prístup k starostlivosti. Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti môže tento princíp oslabiť, pretože trhový model sa viac orientuje na zisk a súkromné záujmy, čo môže oslabiť rovnosť v poskytovaní zdravotníckych služieb.

8. Riziko monopolizácie

  • Ak nemocnice fungujú ako akciové spoločnosti, môže dôjsť k ich zlúčeniam alebo akvizíciám väčšími spoločnosťami, čo by mohlo viesť k vytváraniu monopolov v určitých regiónoch. To môže obmedziť konkurenciu a zvýšiť ceny pre pacientov, pretože nebude existovať dostatočný tlak na udržiavanie prijateľných cien a vysokej kvality.

Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti prináša riziká spojené s orientáciou na zisk, zhoršením dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti a potenciálnym znížením rovnosti v prístupe k zdravotným službám.

Občan rozhoduj sa racionálne a nie emočne !

Informácie menia svet, preposielaj, zdieľaj a požaduj !

Zdravotníctvo pre ľudí: Nemocnice ako verejnoprospešné organizácie

26.09.2024

Nemocnice fungujúce ako verejnoprospešné organizácie sú považované za spravodlivé a udržateľné riešenie zdravotnej starostlivosti. Tento model sa opiera o princíp, že zdravotná starostlivosť by mala byť verejným dobrom, nie tovarom na predaj. Verejnoprospešné organizácie, na rozdiel od súkromných firiem alebo akciových spoločností, kladú dôraz na poskytovanie služieb, [...]

Nezmyselné škrty v Štátnej Správe: Ste pripravení trpieť kvôli rozhodnutiam politikov?

23.09.2024

Argumenty proti znižovaniu počtu pracovníkov v štátnom aparáte zahŕňajú rôzne ekonomické, sociálne a organizačné dôvody. 1. Zhoršenie kvality služieb pre občanov Preťaženie zostávajúcich zamestnancov: Ak sa zníži počet pracovníkov, tí, ktorí zostanú, budú preťažení. To môže viesť k nižšej kvalite poskytovaných služieb a dlhšiemu čakaniu na vybavenie [...]

Priorita je bezpečnosť, nie pokuty!

21.09.2024

Je úlohou mestskej polície merať šírku vozovky pri zaparkovaných autách alebo by mala riešiť dôležitejšie úlohy? Ak prídu policajti k zaparkovanému vozidlu a namerajú menej ako 300 cm, automaticky nasleduje pokuta. Nezaujíma ich argument, že nemáte kde parkovať, neblokujete komunikáciu, autá môžu prechádzať. Paradoxom je, že pri 295 cm dostanete pokutu. Mali by sme [...]

Libanon, Hasan Nasralláh, Izrael, Hizballáh

Biden: Zabitie Nasralláha je spravodlivé, zaslúžil si to. USA odporúčajú Američanom odísť z Libanonu

28.09.2024 20:55

Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti".

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

teater

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 64
Celková čítanosť: 166025x
Priemerná čítanosť článkov: 2594x

Autor blogu

Kategórie