Založ si blog

Konflikt záujmov: Ohrozuje súkromná prax verejnú zdravotnú starostlivosť ?

Na zlepšenie situácie, v ktorej lekári vykonávajú prácu na dvoch úväzkoch (v štátnom aj súkromnom sektore), by Ministerstvo zdravotníctva malo prijať kombináciu legislatívnych, finančných a systémových opatrení.

1. Zákaz alebo obmedzenie dvojitých úväzkov

Ministerstvo by malo prijať legislatívne opatrenia, ktoré by zakázali alebo významne obmedzili možnosť pracovať na dvoch úväzkoch súčasne (v štátnom a súkromnom sektore) hlavne lekárov v kritických odboroch alebo špecializáciách, kde je nedostatok personálu.

2. Zlepšenie pracovných podmienok vo verejnom sektore

Investície do modernizácie infraštruktúry, nákup nových prístrojov a zlepšenie celkovej kvality pracovného prostredia by zvýšili atraktivitu práce v štátnych nemocniciach.

3. Zavedenie jedného plnohodnotného úväzku

Zaviesť systém, kde by štátny úväzok bol dostatočne atraktívny a lukratívny, aby lekári nemali potrebu pracovať v súkromnom sektore. To zahŕňa bonusy za plnohodnotný úväzok v štátnych nemocniciach, platové navýšenia za dlhodobé pôsobenie vo verejnom sektore alebo za špecializáciu v oblasti, kde je nedostatok lekárov.

4. Transparentné čakacie zoznamy

Odstrániť nespravodlivosť v prístupe k zdravotnej starostlivosti: zrušiť rozdiely v čakacích dobách na operácie medzi štátnymi a súkromnými zariadeniami a radikálne prepracovať systém platieb za zákroky, aby každý pacient mal rovnakú šancu na kvalitnú a rýchlu starostlivosť.

Jednotný systém čakacích dôb: Zjednotenie čakacích zoznamov medzi štátnymi a súkromnými zariadeniami by zabezpečil, že pacienti budú vybavovaní spravodlivo bez ohľadu na to, kde sú liečení.

Zverejňovanie čakacích dôb: Transparentnosť a pravidelná aktualizácia čakacích zoznamov zvýšiť tlak na verejné nemocnice, aby zlepšili svoju efektivitu.

5. Kontrola a monitorovanie pracovného času

Zaviesť elektronický systém monitorovania pracovného času a evidencie úväzkov lekárov. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že lekári odpracujú v štátnom zariadení plný úväzok a nevykonávajú nadmerné množstvo hodín v súkromnom sektore, čo môže ohroziť ich výkon vo verejných nemocniciach. Systém by umožňoval kontrolu a zamedzil „odbiehaniu“ lekárov zo štátnej nemocnice do súkromnej praxe počas pracovnej doby.

6. Finančné stimuly za vernosť verejnému sektoru

Zaviesť finančné stimuly alebo bonusové programy pre lekárov, ktorí sa rozhodnú pracovať len v štátnom sektore, alebo odpracujú minimálny počet rokov v štátnej nemocnici. Tieto stimuly môžu byť vo forme jednorazových odmien, vyšších dôchodkových príspevkov, lepšieho financovania ďalšieho vzdelávania alebo dotácií na výskum.

7. Podpora ďalšieho vzdelávania a kariérneho rastu

Zaviesť špecializačné programy alebo možnosti vzdelávania, ktoré by financoval štát výhradne pre lekárov pracujúcich na plný úväzok v štátnom sektore. Týmto spôsobom by sa motivovali lekári zostať v štátnych nemocniciach a zároveň by sa zvýšila kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

8. Regulačné opatrenia pre súkromný sektor

Zaviesť legislatívu, ktorá by súkromným klinikám obmedzila zamestnávanie lekárov s plným úväzkom v štátnych zariadeniach. Povinnosť súkromných zariadení zamestnávať lekárov na plný úväzok namiesto čiastočných, čo by zabránilo zneužívaniu flexibility lekárov zo štátnych nemocníc.

9. Právne opatrenia a sankcie

Zaviesť sankcie pre lekárov a zdravotnícke zariadenia, ktoré nedodržiavajú pravidlá o úväzkoch v podobe pokuty alebo stratu licencie na vykonávanie súkromnej praxe, ak lekár nedodržiava záväzky voči štátnemu zamestnávateľovi.

Navrhované opatrenia by prispeli k zlepšeniu situácie v zdravotníctve a lekári by nemali potrebu pracovať na dvoch úväzkoch, verejný sektor by získal viac personálu, ktorý by sa mohol plne venovať pacientom v štátnych nemocniciach.

Občan rozhoduj sa racionálne a nie emočne !

Informácie menia svet, preposielaj, zdieľaj a požaduj !

Štát platí, súkromný sektor ryžuje: Kam zmizli naši lekári ?

30.09.2024

Slovensko čelí nedostatku lekárov vo verejnom zdravotníctve, hoci štát investuje značné prostriedky do ich vzdelania. Odhaduje sa, že vzdelanie jedného lekára stojí cca 50 000 eur, no mnohí absolventi medicíny po ukončení štúdia uprednostnia prácu v súkromných zariadeniach, kde sú lepšie finančne ohodnotení. Táto nerovnováha vytvára otázku: mala by súkromná sféra [...]

Zdravotníctvo pre ľudí: Nemocnice ako verejnoprospešné organizácie

26.09.2024

Nemocnice fungujúce ako verejnoprospešné organizácie sú považované za spravodlivé a udržateľné riešenie zdravotnej starostlivosti. Tento model sa opiera o princíp, že zdravotná starostlivosť by mala byť verejným dobrom, nie tovarom na predaj. Verejnoprospešné organizácie, na rozdiel od súkromných firiem alebo akciových spoločností, kladú dôraz na poskytovanie služieb, [...]

Zdravotníctvo pod tlakom ziskovosti: Transformácia na akciové spoločnosti

24.09.2024

Politici, ktorí presadzujú transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti, argumentujú potrebou efektivity a modernizácie, avšak kritici varujú pred zhoršením prístupu k zdravotnej starostlivosti. Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti má niekoľko zásadných nevýhod, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu poskytovaných zdravotníckych služieb, ako aj samotný prístup k [...]

Michal Šimečka

Od Matoviča k progresívcom. Tankó si našiel nový poslanecký klub

03.10.2024 10:18, aktualizované: 10:25

Progresívne Slovensko predstavilo novú posilu svojho poslaneckého klubu.

Matúš Šutaj-Eštok / Patrik Krauspe / Martin Hrachal / Cestovné pasy /

Šutaj Eštok ukázal prípady, ktoré schvaľovali atentát na Fica. Je medzi nimi aj komik

03.10.2024 10:18

V jednom z prípadov vzniesli už aj obvinenie.

Pezinok, ŠTS, Kuciak, vražda, súd, pojednávanie, BárdyX

Fico žaluje šéfa Aktualít, žiada vysoké odškodné

03.10.2024 09:55

Žalobu, ktorá je podľa Petra Bárdyho najväčšia svojho druhu voči novinárovi v histórii Slovenska, označil za šikanóznu.

Senior hubár

Veľká pátracia akcia so šťastným koncom. Dôchodcu v lese na Gemeri hľadalo 26 ľudí i policajné psy

03.10.2024 09:16

Dôchodca sa okolo obeda aj s manželkou vybral na huby v lokalite Dolinka, v lese sa však rozdelili. Muž nemal pri sebe mobilný telefón.

teater

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 66
Celková čítanosť: 169549x
Priemerná čítanosť článkov: 2569x

Autor blogu

Kategórie