Založ si blog

Zdravotníctvo na hrane: Chaotické reformy neprinášajú výsledky

Vláda Mikuláša Dzurindu zaviedla v roku 2004 súkromné zdravotné poisťovne ako súčasť širšej reformy zdravotníctva pod vedením vtedajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Reforma transformovala systém na viac poistný, čo umožnilo vstup súkromných poisťovní na trh.

Časté striedanie ministrov zdravotníctva a ich rôzne prístupy k reformám viedli k nestabilite a nejasnostiam. To spôsobuje zmätok a nespokojnosť u zamestnancov, pacientov aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí sú znepokojení súčasným stavom a budúcnosťou systému.

Ministri zdravotníctva SR:

  • 2002 – 2006: MUDr. Rudolf Zajac
  • 2006 – 2008: MUDr. Ivan Valentovič
  • 2008 – 2010: MUDr. Richard Raši
  • 2010 – 2012: MUDr. Ivan Uhliarik
  • 2012 – 2014: JUDr. Zuzana Zvolenská
  • 2014 – 2016: MUDr. Viliam Čislák, MPH, MBA
  • 2016 – 2018: JUDr. Ing. Tomáš Drucker
  • 2018 – 2019: doc. MUDr. Andrea Kalavská, PhD.
  • 2019 – 2020: Ing. Peter Pellegrini (predseda vlády SR, poverený vedením Ministerstva zdravotníctva)
  • 2020 – 2021: MUDr. Marek Krajčí
  • 2021 – 2021: Ing. Eduard Heger (minister financií, poverený vedením Ministerstva zdravotníctva)
  • 2021 – 2023: Brig. gen. MUDr. Vladimír Lengvarský, MPH
  • 2023 – 2023: Ing. Eduard Heger (predseda vlády SR, poverený vedením Ministerstva zdravotníctva)
  • 2023 – 2023: MUDr. Mgr. Michal Palkovič, PhD., MHA, MPH
  • 2023 – 2024: JUDr. Zuzana Dolinková

Reformy sa často sústreďujú na krátkodobé politické ciele, pričom chýbala dlhodobá vízia a stratégia. Problémy v zdravotníctve sa ignorujú, alebo sa presúvajú, čo je neudržateľné.

Neustále legislatívne zmeny negatívne vplývajú na kvalitu zdravotnej starostlivosti. Zamestnanci majú problémy prispôsobiť sa novým pravidlám, čo zhoršuje poskytovanie služieb pacientom.

Na zlepšenie kvality zdravotníctva je nevyhnutný systematický a koordinovaný prístup, ktorý sa sústredí na potreby pacientov a efektívnosť systému. Ministerstvo zdravotníctva a vláda  by mali zákonom stanoviť dlhodobé strategické ciele, ktoré budú odolné voči politickým zmenám a súčasne sa zamerať na konkrétne, merateľné a dosiahnuteľné ciele na zvýšenie kvality a efektívnosti systému.

Vytvoriť tímy odborníkov – lekárov, sestier, administratívnych pracovníkov a zástupcov pacientov – na implementáciu zmien v zdravotníctve. Tieto tímy by mali zohrávať kľúčovú úlohu pri efektívnom zavádzaní nových opatrení. Dôležité je zamerať sa na spájanie lekárskych združení, organizácií a odborných spoločností s cieľom vytvoriť synergické partnerstvá, ktoré pomôžu lepšie podporovať a realizovať hlavné ciele v zdravotníctve. Spolupráca naprieč týmito inštitúciami umožní rýchlejšie a efektívnejšie dosahovať pozitívne zmeny pre pacientov aj zdravotníkov.

Pripraviť podmienky pre vznik jednej zdravotnej poisťovne a postupne zrušiť súkromné zdravotné poisťovne, ktoré podľa kritikov odčerpali zo systému viac ako miliardu eur od zavedenia Zajacovej reformy. Cieľom tohto kroku je zabezpečiť efektívnejšie využívanie finančných prostriedkov a zvýšiť kvalitu zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov.

Odfiltrovanie kompromitovaných osôb z riadiacich pozícií v zdravotníctve je zásadné pre zabezpečenie transparentnosti a obnovu dôvery v systém zdravotnej starostlivosti. Tento krok je nevyhnutný na prevenciu korupcie, zneužívania moci a neetického správania, ktoré priamo ovplyvňujú kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov.

Občan rozhoduj sa racionálne a nie emočne !

Informácie menia svet, preposielaj, zdieľaj a požaduj !

Súkromné poisťovne podkopávajú základy zdravotníctva: Kto skutočne ťahá za kratší koniec?

04.10.2024

Štátna poisťovňa VšZP musí prijímať všetkých poistencov bez ohľadu na ich zdravotný stav, čo jej spôsobuje finančné problémy. Naopak, súkromné poisťovne si vyberajú zdravších poistencov, čo vedie k nerovnováhe v rozdelení finančných zdrojov v zdravotníctve. Poistenci súkromných poisťovní môžu mať lepší prístup k niektorým špeciálnym službám alebo [...]

Konflikt záujmov: Ohrozuje súkromná prax verejnú zdravotnú starostlivosť ?

02.10.2024

Na zlepšenie situácie, v ktorej lekári vykonávajú prácu na dvoch úväzkoch (v štátnom aj súkromnom sektore), by Ministerstvo zdravotníctva malo prijať kombináciu legislatívnych, finančných a systémových opatrení. 1. Zákaz alebo obmedzenie dvojitých úväzkov Ministerstvo by malo prijať legislatívne opatrenia, ktoré by zakázali alebo významne obmedzili možnosť pracovať [...]

Štát platí, súkromný sektor ryžuje: Kam zmizli naši lekári ?

30.09.2024

Slovensko čelí nedostatku lekárov vo verejnom zdravotníctve, hoci štát investuje značné prostriedky do ich vzdelania. Odhaduje sa, že vzdelanie jedného lekára stojí cca 50 000 eur, no mnohí absolventi medicíny po ukončení štúdia uprednostnia prácu v súkromných zariadeniach, kde sú lepšie finančne ohodnotení. Táto nerovnováha vytvára otázku: mala by súkromná sféra [...]

Michal Šimečka

Šimečka víta prvú Pellegriniho kritiku vlády, vyzýva ho však na konkrétne kroky

07.10.2024 15:37

Pellegrini sa zastal Dolinkovej, ktorá ohlásila demisiu, a zároveň povedal, že to mala byť iná ministerka, ktorá mala vo vláde skončiť.

danko andrej

Národniari kritizovali útok prezidenta na ministerku kultúry a spochybnili jeho nadstraníckosť

07.10.2024 15:29

SNS kritizuje Pellegriniho pre jeho údajne stranícku pozíciu, nakoľko sa správa, ako keby bol ďalej predsedom Hlasu.

piťo

Odsúdenému šéfovi piťovcov súd povolil obnovu konania vo veci prepadnutia majetku

07.10.2024 15:23

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, prokurátor aj obhajca odsúdeného podali sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

SR vláda 46. zasadnutie BAX

Taraba zasahuje: Zrušil rozhodnutie EIA o prevádzke spaľovne v Šali, ktorú povolil Budaj

07.10.2024 15:16, aktualizované: 15:35

Posúdenie zámeru vybudovať Centrum cirkulárnej ekonomiky Šaľa sa tak vráti na nové prejednanie a rozhodnutie.

teater

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 172002x
Priemerná čítanosť článkov: 2529x

Autor blogu

Kategórie