Správa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou – časť ZP Dôvera

Prečo máme zdravotníctvo na Slovensku také, aké máme, uvádza správa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou za rok 2022 uverejnená v júni 2023. Verte mi, nie je to dobré čítanie a zlá vizitka ľudí z politiky, ktorí riadili a riadia túto oblasť.

Vyberám zo správy:

Podozrenie na skresľovanie hospodárskych výsledkov ZP Dôvera

Finančná pozícia, ako aj výsledky hospodárenia ZP Dôvera sú opakovane (14 rokov) ovplyvnené významnou transakciou zaúčtovanou v roku 2009, zrealizovanou pri predaji podniku zdravotnej poisťovni Apollo, dôsledkom ktorej bolo zaúčtovanie a ocenenie poistného kmeňa v hodnote približne 485 mil. eur.

Minister zdravotníctva od 3. 6. 2008 do 8. 7. 2010 bol Richard Raši.

Úrad má k dispozícii nezávislý znalecký posudok, podľa ktorého hodnota takto vykázaného poistného kmeňa je len 26,2 mil. eur.

Napriek jasnému postoju úradu štatutárny orgán ZP Dôvera nepristúpil k oprave ocenenia poistného kmeňa. Skreslená je preto z pohľadu úradu nielen súvaha a vlastné imanie ZP Dôvera, ale každoročne aj výsledky jej hospodárenia a základ dane, a to v sume asi 15 mil. eur ročne. Aj Finančná správa zastáva v tejto veci jednoznačný postoj, že o poistnom kmeni sa nemalo účtovať a jeho hodnota má byť preto nula, čo potvrdzuje uloženie pokuty vo výške 3 mil. eur.

Dňa 18.4.2023 bolo podané na Úrad špeciálnej prokuratúry trestné oznámenie, ktorého predmetom je aj podozrenie z naplnenia skutkovej podstaty trestného činu znaleckého podvodu a skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

Tento krok bol dôležitý aj preto, aby sa znížilo riziko odlievania ďalších stoviek miliónov eur z rozpočtu verejnej správy a zabránilo najmä:

1) náhrade škody, ktorú si voči úradu uplatňuje v súdnom spore žalobca vo výške 280 mil EUR

2) ďalšiemu vyplateniu nerozdeleného zisku ZP Dôvera 175,6 mil. eur

3) opakovanému riziku možného skresľovania hospodárskeho výsledku a znižovania základu dane o približne 15 mil. eur ročne.

Skutočnosť, že úrad okrem uvedených právnych krokov, nemá účinnú zákonnú kompetenciu, ktorou by bolo možné zabráneniu vyššie spomenutým rizikám a vzniku škôd, je ďalším dôkazom toho, že systém verejného zdravotného poistenia potrebuje úpravu zákonných kompetencií úradu ako regulátora ! Toľko z uvedené dokumentu.

Ako riadili ministri zdravotníctva rezort ak Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nemá zákonnú kompetenciu? Zle riadili a je čas im to spočítať. 

A teraz občan pre Teba otázka? Ak konkrétni ľudia vo vedení rezortu od roku 2009 zle riadil zdravotné poisťovne, nechceš to zmeniť? Máš príležitosť? Nevieš akú? Predsa odhlás sa . .

Ešte pohľad, do ORSR ZP Dôvera https://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=58395&SID=2&P=1 vidíš tie desiatky zmien v poisťovni?

Dogmatik Oskar Dvořák – podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo; Progresívne Slovensko

07.10.2024

V diskusnej relácii Rádia Slovensko Analýzy a reakcie k domácej a zahraničnej politike 3.10.2024 moderovala Simona Beňová bola téma Správa Splnomocnenca vlády na prešetrenie manažovania pandémie Mudr. Petera Kotlára (nominant SNS). Diskutovali predseda výboru Vladimír Baláž zo Smeru-SD a Oskar Dvořák z Progresívneho Slovenska, chýbal Mudr. Peter [...]

Zdravotníctvo na hrane: Chaotické reformy neprinášajú výsledky

07.10.2024

Vláda Mikuláša Dzurindu zaviedla v roku 2004 súkromné zdravotné poisťovne ako súčasť širšej reformy zdravotníctva pod vedením vtedajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Reforma transformovala systém na viac poistný, čo umožnilo vstup súkromných poisťovní na trh. Časté striedanie ministrov zdravotníctva a ich rôzne prístupy k reformám viedli k nestabilite a [...]

Súkromné poisťovne podkopávajú základy zdravotníctva: Kto skutočne ťahá za kratší koniec?

04.10.2024

Štátna poisťovňa VšZP musí prijímať všetkých poistencov bez ohľadu na ich zdravotný stav, čo jej spôsobuje finančné problémy. Naopak, súkromné poisťovne si vyberajú zdravších poistencov, čo vedie k nerovnováhe v rozdelení finančných zdrojov v zdravotníctve. Poistenci súkromných poisťovní môžu mať lepší prístup k niektorým špeciálnym službám alebo [...]

Zelenskyj, Meloniová, Michel

ONLINE: Kyjev odmieta, že chce jadrovú bombu. Hovorí o nejadrovom odstrašujúcom strategickom balíku

18.10.2024 06:40

Nejadrový odstrašujúci strategický balík, ktorý by chcela mať Ukrajina na svojom území, môže zahŕňať rakety schopné strieľať až za Ural.

Nemecko, fabrika, nemecký priemysel

Nemecká ekonomika padá na kolená. Čo vylieči "chorého muža Európy"?

18.10.2024 06:00

Motor európskej ekonomiky sa zadrhol. Nemecké hospodárstvo je v dlhodobej recesii a nedarí sa ho oživiť.

SR vláda 46. zasadnutie BAX

Taraba má plán na medvede, chce viac zasahovych tímov. Bude to efektívne posilnenie či skrytá regulácia?

18.10.2024 06:00

Najkritickejšia situácia je v Žilinskom kraji, ale aj v okolí národných parkov.

Joe Biden

Do Berlína pricestoval prezident USA Joe Biden, stretne sa so Scholzom

17.10.2024 22:43

Piatkové stretnutie so Scholzom bude prvou bilaterálnou návštevou Bidena v Nemecku od začiatku jeho funkčného obdobia.

teater

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 176010x
Priemerná čítanosť článkov: 2551x

Autor blogu

Kategórie