Založ si blog

Mzda načas – úhrady faktúr pre živnostníkov v termíne

Vrátil som sa z Oravy domov a chcem sa podeliť o informácie z Rakúska. Náhodou som stretol mladého muža a slovo dalo slovo a výsledok Vám prinášam.

Nedeľu večer sa stretne partia mužov na Slovensku, sadne do auta smer Rakúsko. Ráno nastúpia do práce v rakúskej stavebnej firme, kde majú pracovné zmluvy, poistenie, platenú dovolenku, keď prší, tak nepracujú. Na konci pracovného týždňa, piatok na obed sa opäť stretávajú a smerujú domov na Slovensko k svojím rodinám. Dostávajú slušnú mzdu podľa pracovnej zmluvy – načas.

Na štipľavú otázku, či mzda prichádza v stanovených výplatných termínoch som sa dozvedel, že v Rakúsku je zákon, kde v prípade, že firma nevypláca mzdu v termíne, sa skutok nahlasuje polícii a následne po preverení stavu, štát zabezpečuje vyplatenie mzdy a štát nevyplatené sumy aj vymáha. Netrvá to mesiace, rieši sa to promptne od prípadu k prípadu resp. rakúske firmy si to ani nedovolia.

Pracujúci občania, Rakúsko je náš sused. To necháte len tak. Idú voľby, požadujete takú garanciu od politikov? Kde sú odbory? Rozprášili ich? Kde sa to nepodarilo, tak ich aspoň rozdelili, ale predsa niekde sa zachovali. Odbory Tripartita zastupuje záujmy všetkých pracovníkov alebo len vybraných. Kde sú právnici, ktorí zastupujú občanov. To sme už tak hlboko klesli?

Súdy riešia len korupciu, mafiu. Presadzovaná súdna mapa uvažuje vôbec s takou agendou? Nie, nekonečnými súdnymi termínmi, ale promptné rozhodnutie súdu na vyplatenie mzdy / úhrady faktúr pre živnostníkov v termíne splatnosti.

Áno viem, je potrebné rozšíriť štátnu správu, políciu, vyškoliť pracovníkov, prijať legislatívu ale predsa občania, hovorte o tom, požadujte, idú voľby navrhujte, vyberajte takých ľudí čo situáciu zlepšia. Nepočúvajte tie hlúpe sľuby na politických mítingoch, hláste sa o slovo. Požadujte zmenu !

Ak budete ticho, nič sa nezmení. Chodbové reči po skončení porady a následne pri pive alebo doma, to nevyriešia. Podporte kolegov, čo prídu s návrhom na zlepšenie. Som presvedčený, že na Slovensku máme ľudí, ktorí sú ochotní a schopní stav zmeniť. Hľadajte ich, navrhujte ich, hovorte o potrebe takýchto ľudí. Požadujte diskusiu o téme „Mzda načas- úhrady faktúr pre živnostníkov v termíne splatnosti“ v Rozhlase a Televízii.

Telenovely to nevyriešia, ani reklamy na akciový tovar. Hľadajte cestu k sebe, spájajte sa, vytvárajte občianske združenia, mimovládnym organizáciám ide o iný biznis, česť výnimkám.  Ak je to možné v susednej krajine, musí to ísť aj na Slovensku sme predsa v EU ?    

Pavla Durova môže čakať osud Juliana Assanga

26.08.2024

Sociálnymi sieťami po celom svete otriasa kauza zatknutia Pavla Durova, ruského vývojára, zakladateľa a súčasného šéfa sociálnej siete Telegram. Durov bol podľa informácií zatknutý na letisku Le Bourget v Paríži, kam priletel svojim súkromným lietadlom z Dubaja, kde má Durov trvalé bydlisko. Zatknutie zakladateľa a šéfa Telegramu prišlo v odvete za odmietnutie [...]

Právo Západu určovať svetový poriadok

22.08.2024

je – môže byť – v rozpore so zásadami medzinárodného práva: 1. Povinnosť nezasahovať do vnútorných záležitosti iných štátov. 2. Povinnosť štátov navzájom spolupracovať. 3. Zásada rovných práv a právo národov na sebaurčenie. 4. Zásada zvrchovanej rovnosti štátov. 5. Povinnosť štátov vystrihať sa hrozbe silou alebo použitím sily vo vzájomných [...]

Prečo máme šetriť ?

28.05.2024

V Pekingu sa konali zimné olympijské hry na umelom snehu, ktorého tony vytvárali výrobníky na sneh, len aby biznis s reklamou a športovým oblečením zarábal. Lyžiarske strediská osvetlujú svahy megawatovými svetlami, aby sa mohlo lyžovať dlho do noci a vleky spotrebujú gigawathodiny elektrickej energie, len aby ich majitelia zarobili. Lufthansa vykoná 8.000 prázdnych [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

teater

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 157943x
Priemerná čítanosť článkov: 2771x

Autor blogu

Kategórie