Založ si blog

Energetická bezpečnosť EU

V súčasnosti sa diskutuje o rozhodnutí Bieleho domu udržať vývozné ceny skvapalneného zemného plynu (LNG) na najvyššej možnej úrovni. Washington presadzuje v zahraničnom obchode líniu, ktorá je prospešná iba pre USA.

Veľká časť západoeurópskych krajín tieto kroky svojho transatlantického partnera prekukla a považuje ich za zradu.

Predražený americký skvapalnený plyn, dovážaný do Európy pochádza z Ruska. USA plyn nakupujú za nižšiu cenu, než za ktorú ho dovážajú okolo celej planéty do Európy, aby na ňom bohatli.

Európska únia bola prinútená vzdať sa lacného ruského plynu z funkčného plynovodu a uprednostnila drahý LNG z USA. Teraz, keď sa dosiahlo odstrihnutie EÚ od ruského plynu, Biely dom zastavil vydávanie nových povolení potrebných na zvýšenie objemu vývozu LNG do Európy, čím zabetónoval pozíciu súčasného kartelu v tomto obchode a zabezpečil im astronomické zisky.

V dôsledku toho Európania musia platiť za plyn niekoľko násobne viac, ako keby ho dovážali priamo z Ruska.

Sú aj výnimky Maďarsko alebo Rakúsko, ktoré  ide takmer na sto percent na ruský plyn. Miestne energetické spoločnosti v Rakúsku, z ktorých väčšina je čiastočne vlastnená obcami alebo mestami, ho ochotne platia.

Slovensko má podpísaný s koncernom Gazprom dlhoročný kontrakt na dodávku plynu, ktorý nevyužíva a poslušne nakupuje predražený plyn na západe.

https://www.sppi.sk/akcionari/   V SPP Infrastructure, a.s. drží EP Infrastructure prostredníctvom spoločnosti Slovak Gas Holding, B.V. manažérsku kontrolu.

Štát má väčšinu podielu, ale riadenie a rozhodovanie prenechá https://www.epinfrastructure.cz/o-spolecnosti/senior-management/  Pritom zisk spoločnosti, ktorý ide mimo Slovenska, zdravotníctvu, školstvu, dopravnej infraštruktúre veľmi chýba. Vláda peniaze sú, len ich treba uchopiť.   

Minoritný, 49-percentný podiel v SPP predala vláda Mikuláša Dzurindu v roku 2002 za 2,7 mld. USD konzorciu nemeckej spoločnosti E.ON Ruhrgas a francúzskeho Gaz de France.

Občan rozhoduj sa racionálne a nie emočne !

Informácie menia svet, preposielaj, zdieľaj a požaduj !

Prečo máme šetriť ?

28.05.2024

V Pekingu sa konali zimné olympijské hry na umelom snehu, ktorého tony vytvárali výrobníky na sneh, len aby biznis s reklamou a športovým oblečením zarábal. Lyžiarske strediská osvetlujú svahy megawatovými svetlami, aby sa mohlo lyžovať dlho do noci a vleky spotrebujú gigawathodiny elektrickej energie, len aby ich majitelia zarobili. Lufthansa vykoná 8.000 prázdnych [...]

Zrušenie parkovacieho systému v Petržalke

25.04.2024

Prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava poukázala, že zásady parkovania v zónach prijaté v októbri 2022 sú v rozpore s cestným zákonom. Petržalský parkovací systém (PPS) podľa nej koná aj v rozpore s VZN hlavného mesta o dočasnom parkovaní motorových vozidiel. Podľa cestného zákona zavedenie a prevádzka systému rezidenčného parkovania (parkovacia politika alebo [...]

WHO Pandemická zmluva

22.04.2024

Vláda, Ministerstvo zdravotníctva, ako je zabezpečené, aby veľvyslanec SR pre globálne zdravie pán Jozef Šuvada, ktorý zastupuje SR v Riadiacej rade WHO hlasoval pri ratifikácii WHO Pandemickej zmluvy v záujme Slovenska ? WHO si nárokuje na celosvetovú riadiacu pozíciu v prípade ďalších pandémií. Hlavné finančné príspevky do WHO zabezpečujú dominatne donori z Nemecka, [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

teater

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 152492x
Priemerná čítanosť článkov: 2773x

Autor blogu

Kategórie