Založ si blog

Duševná alebo riadiaca práca ?

Vnútili nám predstavu, že práca sa delí na duševnú a fyzickú. To je lož !

Potom by platilo, že remeselník nerozmýšľa, keď pracuje rukami. Dobrý remeselník sa vyznačuje svojimi znalosťami! Má znalosti ako správne postaviť strechu, dom, inštalovať techniku. Aj predstaviteľ duševnej práci napr. spisovateľ sa pri duševnej práci fyzicky unaví.

Delenie práce na duševnú a fyzickú vzniklo zámerne, aby bolo možné skryť riadiacu prácu a vyhnúť sa zodpovednosti za kvalitu riadiacej práce.

Práca všetkých ľudí sa od nepamäti delí na výrobnú a riadiacu.

Výrobná práca je taká, ktorej výsledkom  vzniká konkrétny materiálny produkt (pekárenske, nábytkárske a iné výroky) alebo informačný produkt (umelecký obraz, literárne, audiovizuálne dielo a pod.)  Preto výrobná práca zahrňuje prácu tesára, murára, spisovateľa, lekára, vedca atď.

Spoločenský význam výrobnej práce sa nemusí prejaviť hneď. Ak človek urobil niečo spoločensky významné, tak za jeho života to jeho súčasníci nemusia byť schopní oceniť. Ocenenie môže prísť neskôr, keď už tento človek nebude nažive. Gregor Mendel (1822–1884) oblasť genetiky, Nikola Tesla (1856–1943) vizionár v oblasti elektrickej energie.

Riadiaca práca  obsahuje prácu pracovníkov, ktorí vytvárajú tímy ľudí, koordinujú výrobnú prácu na dosiahnutie cieľov na rôznych úrovniach (firma, mesto, kraj, štát). Podstata ostáva rovnaká, riadiť ľudí.

Riadiaca práca má spoločenský význam už za života riadiaceho pracovníka a jeho súčasníkov. Náš život výplaty, penzie, zdravie, pokoj na uliciach, budúcnosť našich detí nezávisí od toho ako pracuje každý z nás, ale závisí to od toho kto a ako nás riadi  v meste, kraji, štáte, kontinente, globálne celosvetovo.

Občan rozhoduj sa racionálne a nie emočne !

Informácie menia svet, preposielaj, zdieľaj a požaduj !

Zneistenie človeka

16.09.2024

v jeho národnej, sexuálnej, rodovej identite vytvára dokonalý rozklad osobnosti človeka. Pojmy ako vlasť, suverenita, národ, Boh sú úplne nepodstatné. Osobnosť, ktorá dostáva tradičnú rodičovskú výchovu a konzervatívne školské vzdelanie je svojprávna a uvedomelá. Marketingové stratégie liberálnych prúdov, pod heslami „buď sám sebou“ alebo „láska je [...]

US Dolár alebo Svetová mena

09.09.2024

Svetová mena by mohla byť jedným z nástrojov na riešenie súčasnej zložitej svetovej finančnej situácie. Zavedenie predstavuje náročný proces s viacerými potenciálnymi výhodami. 1. Zníženie menových neistôt Svetová mena by odstránila kurzové riziko, ktoré vzniká pri medzinárodných transakciách, keďže všetky krajiny by používali rovnakú menu. To by mohlo [...]

Pavla Durova môže čakať osud Juliana Assanga

26.08.2024

Sociálnymi sieťami po celom svete otriasa kauza zatknutia Pavla Durova, ruského vývojára, zakladateľa a súčasného šéfa sociálnej siete Telegram. Durov bol podľa informácií zatknutý na letisku Le Bourget v Paríži, kam priletel svojim súkromným lietadlom z Dubaja, kde má Durov trvalé bydlisko. Zatknutie zakladateľa a šéfa Telegramu prišlo v odvete za odmietnutie [...]

Russell Bentley

Donbaského kovboja z USA, ktorý bojoval za Rusov, mučili a zabili spolubojovníci. Vojakov čaká súd

20.09.2024 21:30, aktualizované: 22:02

Vojaci majú byť súdení kvôli rôznym obvineniam od prekračovania právomocí, cez užívanie fyzického násilia a mučenia a spôsobenie smrti nedbanlivosťou.

Election 2024 Trump

Zlyhania tajnej služby odhalené: Vyšetrovanie atentátu na Trumpa odkrylo pochybenia ochranky

20.09.2024 20:17

Zlyhanie Tajnej služby, ktorá poskytuje ochranu najvyšším ústavným činiteľom aj exprezidentom, je predmetom viacerých vyšetrovaní.

polícia podvodná zoo

Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo, okrádajú ľudí. Totálny hyenizmus, reaguje polícia

20.09.2024 18:36

Totálny hyenizmus. Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo v čase, keď tá skutočná čelí následkom ničivých záplav, uviedla polícia.

harrisová, trump

Predčasné voľby v USA odštartovali: Voliči troch štátov už rozhodujú, kto povedie Biely dom

20.09.2024 18:20, aktualizované: 19:14

Väčšina štátov americkej Únie umožňuje predčasné hlasovanie alebo hlasovanie poštou, aby ľudia neprišli o možnosť voliť.

teater

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 60
Celková čítanosť: 161062x
Priemerná čítanosť článkov: 2684x

Autor blogu

Kategórie