Založ si blog

Slovensko má platnú zmluvu s ruským Gazpromom na dodávky plynu do roku 2034

Podiel štátov EÚ na dovoze LNG z Ruska rastie každý rok. V roku 2021 predstavoval 39 percent, v roku 2022 už 49 percent a v roku 2023 stúpol na 52 percent. Od januára do júla 2023 pritom išlo až o 13,2 miliardy kubických metrov plynu za 5,3 miliardy eur.

Najväčší záujem o ruský skvapalnený plyn je v Španielsku, ktoré kúpilo 18 percent z celkového ruského predaja LNG, 17 percent smerovalo do Belgicka. Rebríčku dominuje Čína, ktorá kúpila 20 percent ruského plynu. Skvapalnený plyn od Moskvy kupujú v Európe vo väčších množstvách aj Francúzsko, Fínsko, Grécko či Holandsko.

Predseda predstavenstva SPP Miroslav Kulla, informoval že SPP má zabezpečený nákup plynu zo všetkých svetových strán, od viacerých partnerov. Štátni plynári predĺžili zmluvu so spoločnosťou BP do roku 2024, vďaka ktorej má Slovensko zemný plyn zo Severného mora. SPP ďalej predĺžil zmluvu so spoločnosťami ExxonMobil, Shell, Eni a RWE.

Zástupca SPP neinformoval v akých cenách nakupujeme a ani nevyčíslil rozdiel súčasných nákupných cien od západných spoločnosti oproti cene od Gazpromu.

Preto žiadajme od EU vrátenie rozdielu nákupnej ceny plynu oproti zmluvnej cene plynu z Ruska. Deficit štátneho rozpočtu Slovenskej republiky 2024 bude ihneď nižší.

Opozícia, Šimečkové média, mimovládky a další aktivisti ako Michal Hvorecký, Zuzana Zavacká, Grigorij Mesežnikov, či herec Boris Farkaš píšu list predsedníčke EK von der Leyenovej za účelom podpory Úradu špeciálnej prokuratúry, ale že nakupujeme drahý plyn to ich nezaujíma

Občan správaj sa racionálne a nie emočne !

Informácie menia svet preposielaj, zdieľaj a požaduj !

Prečo máme šetriť ?

28.05.2024

V Pekingu sa konali zimné olympijské hry na umelom snehu, ktorého tony vytvárali výrobníky na sneh, len aby biznis s reklamou a športovým oblečením zarábal. Lyžiarske strediská osvetlujú svahy megawatovými svetlami, aby sa mohlo lyžovať dlho do noci a vleky spotrebujú gigawathodiny elektrickej energie, len aby ich majitelia zarobili. Lufthansa vykoná 8.000 prázdnych [...]

Zrušenie parkovacieho systému v Petržalke

25.04.2024

Prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava poukázala, že zásady parkovania v zónach prijaté v októbri 2022 sú v rozpore s cestným zákonom. Petržalský parkovací systém (PPS) podľa nej koná aj v rozpore s VZN hlavného mesta o dočasnom parkovaní motorových vozidiel. Podľa cestného zákona zavedenie a prevádzka systému rezidenčného parkovania (parkovacia politika alebo [...]

Energetická bezpečnosť EU

24.04.2024

V súčasnosti sa diskutuje o rozhodnutí Bieleho domu udržať vývozné ceny skvapalneného zemného plynu (LNG) na najvyššej možnej úrovni. Washington presadzuje v zahraničnom obchode líniu, ktorá je prospešná iba pre USA. Veľká časť západoeurópskych krajín tieto kroky svojho transatlantického partnera prekukla a považuje ich za zradu. Predražený americký [...]

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

teater

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 152501x
Priemerná čítanosť článkov: 2773x

Autor blogu

Kategórie