Založ si blog

Zdravotníctvo bezodkladne reformovať

Program Konferencie zdravá budúcnosť konanej 12.9.2023 Sheraton Hotel Bratislava v nasledujúcom linku:

https://amcham.sk/events/3215/healthy-future-conference

Záverečný bod v programe Predvolebná diskusia“ s moderátorkou.

Pýtame sa, čo má spoločné „Konferencia“ s predvolebnou diskusiou ?

Systém zdravotníctva je nutné bezodkladne reformovať,“ povedal predseda výboru pre zdravotníctvo AmCham v SR Vladimír Mičieta.

Medtronic,V.Mičieta https://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=219416&SID=2&P=0

Výdavky na zdravotníctvo na Slovensku zaostávajú za priemerom Európskej únie. Upozornila na to štúdia, ktorú v predstavila Americká obchodná komora (AmCham) v SR  nezisková organizácia v spolupráci s partnermi.

Ďalšia štúdia, koľkýkrát a koľko sme zaplatili doposiaľ za všetky, ktoré  upozorňujú, že Výdavky na zdravotníctvo na Slovensku zaostávajú za priemerom Európskej únie“  skutočnosť s ktorou sa  občania denno-denne stretávajú, lekárska obec upozorňuje a politici na Slovensku to nevedia-nechcú-nemôžu vyriešiť.

Blížia sa voľby, bude nová vláda, je potreba pripraviť pre nového ministra zdravotníctva materiál ako ďalej so zdravotníctvom. Od roku 2002 máme 14 ministrov zdravotníctva a Slovenské zdravotníctvo kolabuje. Po voľbách bude menovaný v poradí 15-ty minister zdravotníctva, ktorý ak sa bude riadiť závermi „Konferencie zdravá budúcnosť“ tak smer kvality Slovenského zdravotníctva je určený. Hádaj, ktorým smerom? 

Pritom riešenie zdravotníctva sa ponúka, len ho uchopiť:

  • zákonom garantovať pre vybraného Ministra zdravotníctva pozíciu na 4 roky s opciou dobrých výsledkov na ďalšie 4 roky, s podmienkou podpísania hmotnej zodpovednosti za výkon funkcie ministra,
  • zákonom garantovať pravidelné finančné zabezpečenie pre zdravotníctvo a nie rezort používať ako položku na vybilancovanie štátneho rozpočtu,
  • vytvoriť jednu Zdravotnú poisťovňu, s možnosťou pripoistenia nadštandardných služieb pre solventných občanov,
  • sprevádzkovať DRG systém, ktorý bol súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR na obdobie rokov 2010 – 2014 nie je zavedený, kde sú zodpovední ? Opäť to riadiacim pracovníkom prešlo bez postihu.
  • centralizovať nákup liekov prostredníctvo štátom zriadenej organizácie,
  • nevyužité zdravotnícke zariadenia, transformovať na zariadenia sociálnych služieb, vrátiť predané zdravotné zariadenia do siete sociálnych služieb,
  • pre nemocnice zabezpečiť lekárne vo vlastníctve, aby zisky išli pre nemocnicu,
  • lekárske asociácie určite pridajú ďalšie dôležité opatrenia.

Že sa to nedá? Že nemáme financie? Lekárske asociácie mali vypracovať dokument „Memorandum o smerovaní Slovenského zdravotníctva“, ktore by bol pre politikov záväzné, bez ohľadu kto tvorí vládu. Pre občanov by slúžil ako predvolebný manuál ako politici plnia body memoranda.

Konečne už musíme hľadať a vyberať do riadiacich funkcií morálnych ľudí, ktorí majú zmysel pre spravodlivú spoločnosť, len tak nastane zlepšenie Zdravotníctva. Nebudeme potrebovať zahraničných investorov, ktorí stoja v rade  a očakávajú len zisk. (ZP Union, ZP Dôvera, Holandskí investori a ďalší profitujúci).

Informácie menia svet – preposielaj, zdieľaj a požaduj !

Prečo máme šetriť ?

28.05.2024

V Pekingu sa konali zimné olympijské hry na umelom snehu, ktorého tony vytvárali výrobníky na sneh, len aby biznis s reklamou a športovým oblečením zarábal. Lyžiarske strediská osvetlujú svahy megawatovými svetlami, aby sa mohlo lyžovať dlho do noci a vleky spotrebujú gigawathodiny elektrickej energie, len aby ich majitelia zarobili. Lufthansa vykoná 8.000 prázdnych [...]

Zrušenie parkovacieho systému v Petržalke

25.04.2024

Prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava poukázala, že zásady parkovania v zónach prijaté v októbri 2022 sú v rozpore s cestným zákonom. Petržalský parkovací systém (PPS) podľa nej koná aj v rozpore s VZN hlavného mesta o dočasnom parkovaní motorových vozidiel. Podľa cestného zákona zavedenie a prevádzka systému rezidenčného parkovania (parkovacia politika alebo [...]

Energetická bezpečnosť EU

24.04.2024

V súčasnosti sa diskutuje o rozhodnutí Bieleho domu udržať vývozné ceny skvapalneného zemného plynu (LNG) na najvyššej možnej úrovni. Washington presadzuje v zahraničnom obchode líniu, ktorá je prospešná iba pre USA. Veľká časť západoeurópskych krajín tieto kroky svojho transatlantického partnera prekukla a považuje ich za zradu. Predražený americký [...]

paríž, francúzsko, vlajka

Predvolebné prieskumy naznačujú, že krajná pravica vo francúzsku nezíska väčšinu

03.07.2024 23:43

Predvolebný prieskum bol zverejnený po utorkovom uzavretí kandidačných listín, pričom pred druhým kolom volieb odstúpilo vyše 200 kandidátov.

McCannová

Nemecký súd zrušil zatykač v prípade zmiznutia Madeleine McCannovej

03.07.2024 23:11

Štyridsaťročný Nemec si v súčasnosti vo väzení odpykáva sedemročný trest za znásilnenie 72-ročnej americkej turistky.

Frederiksenová

Z útoku na dánsku premiérku Frederiksenovú obvinili Poliaka

03.07.2024 21:43

Podľa dánskych médií bol muž v čase incidentu pravdepodobne pod vplyvom drog a opitý.

Libanon, izrael

Izraelský útok zabil vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu

03.07.2024 19:05

Hizballáh uviedol, že v reakcii na zabitie Násira vystrelili rakety na veliteľstvo izraelskej armády aj na leteckú základňu.

teater

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 150824x
Priemerná čítanosť článkov: 2742x

Autor blogu

Kategórie